De scholen zijn inmiddels alweer begonnen en dat betekent dat ook het hoofdluizen seizoen weer geopend is. Na de schoolvakanties worden er op de meeste scholen luizenmoeders ingezet om te controleren op hoofdluis. Als je pech hebt, dan krijg je jouw kind mee naar huis met de mededeling dat er hoofdluis is gesignaleerd op zijn of haar hoofd. Wij delen de tip voor eerste hulp bij luizen!
Wat is hoofdluis precies?
De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Een hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur. De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn grijswit en lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit terwijl neten juist aan de haren kleven.
Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een jonge luis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer één maand en legt in die tijd zo’n 250 eitjes. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus erg belangrijk.
Behandeling
Als er luizen zijn gevonden is het belangrijk dat je meteen start met een behandeling. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar voor het behandelen van luizen.
NYDA is een preparaat op basis van het unieke 2 stappen dimeticon. De eerste stap zorgt ervoor dat het dimeticon diep in het ademhalingssysteem van de luis binnendringt. In de tweede stap verdikt NYDA zich en sluit het ademhalingssysteem onomkeerbaar af. Zodra luizen met NYDA behandeld worden, leidt dit binnen een minuut tot een knock-out van de parasieten. NYDA heeft echter één uur inwerktijd, zodat ook de neten en larven gedood worden. Na een uur kunnen de dode luizen en neten met een luizenkam uit het haar gekamd worden.
De effectiviteit van NYDA is in talrijke publicaties naar aanleiding van studies overtuigend aangetoond.
Er zijn twee verschillende producten van Nyda verkrijgbaar. De spray en de lotion met kam-applicator.
Na de behandeling